top of page

BIOGRAFIE/

Federico Ordoñez

Federico Ordoñez, geboren te Brussel en van van Spaans/ Italiaanse origine, toont vanaf zijn  15de  reeds een beduidende interesse in de danswereld.

 

Op 17 jarige leeftijd ziet hij voor de eerste maal het Nieuwe Spaanse ballet aan het werk in Belgie. Datzelfde jaar wordt hij volledig ontroerd door de gerenommeerde flamencodanseres Eva La Yerbabuena in Luxemburg. Het zijn dan ook zij die hem een grote invloed bezorgen op zijn werk en dansstijl.

 

In 2004 wordt hij opgemerkt op de feria van Brussel door het duo Fernando en José. Zij nodigen hem uit om met hen te komen dansen in Vorst Nationaal voor een spaanse paardrijschool uit Jerez de la Frontera.

 

Datzelfde jaar vertrekt hij ook op tournée met het Spaans/ Belgisch talent Belle Perez en zal hij tevens deelnemen aan 2 van haar videoclips: “Light of my life” en “ El mundo esta bailando”. 

 

In 2007, neemt hij deel aan het internationale project “12 tijden van liefde” “Doce tiempos de amor” gecreëerd door de Duitse flamencogitarist Alexander Gavilán,

(Conservatorium van Amsterdam). Samen met de Grieks-Duitse danseres Katerina Giannakopulou “ La Greca” ( Vidas groep, Toronto, Canada), de Andalusische zangeres Ana Gómez ( Nano de Jerez, Tomasa la Macanita, Saetas y Saeteros) en de Belgische violiste Ingeborg Cneut (Veritango, Orkest van Alfredo Marcucci et zapatango van Carlos Diaz).

 

Datzelfde jaar vormt hij het prachtige duo met de Sevillaanse danseres Irene Alvarez. Eerst in de productie Dos en nadien in 2015 in Flamenco Esencial. Beide shows handelen over thema’s  zoals sensualiteit, verleiding, liefde en conflict.

 

In 2013 creëert hij zijn eigen productie Ambos Lados.

Het eerste luik van een serie van 3 shows. Met Ambos Lados benadert hij de gemarkeerde gebeurtenissen uit zijn leven. Dit met duidelijke verwijzingen naar het leven versus de dood, het mannelijke versus het vrouwelijke en het hedendaagse versus flamenco.

 

Ook in 2013 zal hij zich wagen aan de hedendaagse dans in het kader van het project van Anne Teresa de Keersmaeker, Rosas danst Rosas.

 

In 2015 neemt hij deel aan Belgium`s got talent.

Een televisie-ervaring die hem toelaat de Flamenco te doen binnendringen op de Belgische televisie en in de huiskamers.

 

In 2016 creëert hij het tweede luik van zijn trilogie, Lirico.

Lirico levert ons een levensfilosofie: de moeilijkheden leren aanvaarden opdat er een meer heldere blik kan geworpen worden op het essentiële. Zich laten veroeren door de schoonheid van de zang of door het geluid van een instrument. Houden van zichzelf en van zich laten houden. De emotie en het heden beleven, deze emoties maken van ons een intrisiek menselijk en lyrisch wezen…

 

Federico Ordoñez  stelt ons zo voor om samen met hem een moment van poëzie te beleven en ons mee op reis te nemen op een weg besprenkelt met twijfels met een ondertoon van optimisme en sereniteit. Om zichzelf te accepteren, is het misschien voldoende er enkel te zijn, niet meer dan dat…

 

Ook bracht 2016 hem de fantastische ervaring te mogen touren in Litouwen samen met de gerenommeerde flamenco-artiest Carlos Pinana

 

Enkele referenties van de afgelopen 5 jaar:

 

Voor 2013 kon je hem reeds aan het werk zien in o.a:  

De Handelsbeurs te Gent, op het Festival van Vlaanderen, Flagey Brussel, Vredenburg & Rasa Utrecht, de Roma in Borgerhout en BGF Balatonfured Hongarije.

 

In 2013 slaagde hij erin twee opeenvolgende dagen de zaal Espace Senghor in Brussel te vullen met zijn voorstelling Ambos Lados.

 

2015 zag u hem o.a aan het werk in: 

Musikfestspiele Potsdam en het Festival van midden Europa

In Duitsland en Concentus Moraviae

De Tsjechische  republiek

 

Van 2013 tot 2015 wordt hij 3 keer uitgenodigd in Londen in het Theater Kings Palace en in 2015 danste hij op het sfinks festival, wereldmuziekfestival in Boechout Belgie

 

In 2016 zet hij in het paleis van schone kunsten te Brussel zijn laatste productie Lirico  neer.

 

Zijn  dansstijl is erg persoonlijk. Het doel is het publiek te ontroeren en de mensen mee te nemen in een emotie. Ik nodig u uit de persartikelen door te nemen om deze artiest te ontdekken.

bottom of page