top of page

BIOGRAFIE/

Federico Ordoñez

Ik ben Federico Ordoñez, van Italiaans-Spaanse afkomst, en ik ben geboren in Brussel met een vroege passie voor dans. Op 17-jarige leeftijd had ik de kans om voor het eerst een voorstelling van het Nuevo Ballet Español bij te wonen en bewonderde ik Eva La Yerbabuena, een beroemde flamencodanseres. Deze ontmoeting met flamenco was een ware openbaring voor mij en het markeerde het begin van een groot artistiek avontuur.

In 2004, na een aantal jaren van leren, werd ik opgemerkt door het duo Fernando y José, die me uitnodigden om met hen te dansen tijdens een voorstelling in Forest National, samen met de Spaanse Rijschool van Jerez de la Frontera. In datzelfde jaar werd ik geselecteerd uit vele dansers om deel uit te maken van de tournee van de bekende Vlaamse zangeres Belle Perez. Ik kreeg de kans om mee te doen in twee van haar videoclips: "Light of my life" en "El mundo está bailando".

In 2007 had ik het geluk om deel te nemen aan het internationale project "Doce Tiempos De Amor", gecreëerd door de Duitse gitarist Alexander Gavilán van het Rotterdamse Conservatorium. Ik werkte samen met de Greco-Duitse danseres Katerina Giannakopulou "La Greca", de Andalusische zangeres Ana Gómez en de Belgische violiste Ingeborg Cneut. Tegelijkertijd ontmoette ik de Sevilliaanse danseres Irene Álvarez, met wie ik twee voorstellingen choreografeerde en uitvoerde die onderwerpen als sensualiteit, verleiding, liefde en conflict verkenden: "Dos" (2007) en "Flamenco Esencial" (2015).

In 2013 produceerde ik voor het eerst mijn eigen creatie genaamd "Ambos lados" in Espace Senghor, waar ik twee avonden op rij een volle zaal trok. In deze voorstelling heb ik belangrijke momenten uit mijn leven belicht en verwees ik onder andere naar de dualiteit tussen leven en dood, mannelijkheid en vrouwelijkheid, en flamenco en hedendaagse dans. Ik verkende ook hedendaagse dans in het project "Rosas danst Rosas" van Anne Teresa de Keersmaeker. Gedurende de jaren heb ik aan verschillende producties meegewerkt in prestigieuze zalen zoals Handelsbeurs in Gent, Flagey in Brussel, De Roma in Antwerpen, Vredenburg en Rasa in Utrecht, en BGF Balatonfüred in Hongarije.

In 2015 kreeg ik de buitengewone kans om deel te nemen aan het televisieprogramma "Belgium's Got Talent", waardoor ik flamenco naar een breed Belgisch televisiepubliek kon brengen. Tegelijkertijd werd ik uitgenodigd door de beroemde flamencogitarist uit Murcia, Carlos Piñana, voor een tournee door heel Litouwen. Ik trad ook op tijdens festivals zoals Msikfestspiele in Potsdam, Festival Mitte Europa in Duitsland, Concentus Moraviae in Tsjechië en Sfinks Mixed Festival in Boechout. Bovendien werd ik drie keer uitgenodigd om op te treden in het theater Kings Place in Londen.

Het jaar 2016 was bijzonder memorabel, omdat ik mijn eerste volledig door mijzelf geregisseerde voorstelling, "Lírico", presenteerde in Bozar, met uitverkochte zalen.

In 2017 beleefde ik een artistiek jaar vol contrasten. Ik begon het jaar met deelname aan een voorstelling ter ere van de grootste flamencogitarist, Paco de Lucía, die door de grootste Belgische en Nederlandse theaters reisde. In mei sloot ik me aan bij het gezelschap van de hedendaagse danser Pé Vermeersch voor het project "Encounters" in het MAS Museum in Antwerpen. Twee maanden later werd ik als solist uitgenodigd om de afsluiting van het internationaal gerenommeerde Belgische festival Tomorrowland in Boom te verzorgen. In augustus lanceerde ik een nieuw innovatief project genaamd "Contenco", waarin ik flamenco en hedendaagse dans combineerde. In september werd ik uitgenodigd om "Carmen" van Georges Bizet te choreograferen en ook een rol te spelen bij La Monnaie tijdens het United Music of Brussels Festival in 2017.

In 2019 regisseerde ik mijn volgende voorstelling, "In-Puro", in Marni in Brussel. Samen met Esteban Murillo als zanger en Anthony Carrubba als gitarist, verkende ik mijn persoonlijke geschiedenis door middel van flamenco en ontwikkelde ik het concept van "puurheid", een belangrijke waarde in de flamencowereld, met een moderne touch. In hetzelfde jaar nodigde Esteban Murillo me uit om zijn nieuwe voorstelling voor jong publiek, "Dans les pas de Paco", te regisseren. Als artistiek directeur heb ik ook meegewerkt aan de clip "Dark semblances of light" van de Sloveense dichteres Dragica Carna. Ik werd opnieuw uitgenodigd om op te treden op Tomorrowland, waar ik verschillende dansers regisseerde om een op maat gemaakte voorstelling voor het festival te creëren.

In het voorgaande jaar, 2021, had ik de ongelooflijke kans om deel te nemen aan de voorstelling "ERA" in samenwerking met de getalenteerde artieste Samina Carrerans. "ERA" was een gedurfd project dat verschillende historische perioden verkende door middel van dans, muziek en visuele elementen. Het resultaat werd geprezen door zowel critici als publiek.

In 2022 had ik de eer om samen te werken met de getalenteerde Esteban Murillo aan de creatie van de voorstelling "Poeta". Deze artistieke ervaring was een echte ontdekking van poëtische expressie in diverse artistieke vormen. "Poeta" was een groot succes en wist het publiek te betoveren met zijn unieke mix van poëzie, muziek en theater. Mijn artistieke parcours weerspiegelt mijn

bottom of page